Дори и да не сте чували компанията за Augmented Reality разработки Niantic, със сигурност познавате нейните мобилни игри Ingress, Harry Potter: Wizards Unite или поне Pokemon Go. Стартъпът, чиито екип включва бивши служители на Google, си е поставил за цел да направи технологиите за добавена реалност по-популярни сред обществото.

А току що Niantic направи и изключително любопитно придобиване, което ще му позволи да разшири дейността си в много интересна посока. Компанията закупи мобилното приложение Scaniverse, което включва LiDAR технология за сканиране на околния свят.

Чрез апликацията всеки потребител може лесно да сканира различни реални обекти, да ги превърне във виртуални такива и да ги споделя в различни платформи. За сега тя е достъпна само за операционната система iOS на Apple.

От Niantic вече потвърдиха, че приложението ще остане достъпно в онлайн магазина App Store и добавиха, че всички функции, които до сега бяха достъпни срещу годишен абонамент от 17 щ. долара, ще станат безплатни. Освен това софтуерът ще продължава да се обновява.

Възможно е чрез новото приложение Niantic да се опита да създаде пълноценна триизмерна карта на света, добавяйки я към собствените си картографски платформи.