Обикновено, когато говорим за космически мисии, първо си представяме мощни ракети, излитащи от стартова площадка. Но един стартъп иска да промени това, като разработи космически кораб, който ще излита директно от писта като самолет.

Става дума за базирана във Вашингтон, САЩ аерокосмическа компания Radian Aerospace. Екипът ѝ обяви миналия месец, че е осигурил 27,5 милиона щ. долара финансиране за разработването на "първия космически самолет за хоризонтално излитане и кацане за многократна употреба".

"Вярваме, че широкият достъп до космоса означава неограничени възможности за човечеството", посочва в прессъобщение Ричард Хъмфри, главен изпълнителен директор и съосновател на компанията. "С течение на времето възнамеряваме да направим пътуването в космоса почти толкова просто и удобно, колкото пътуването със самолет", добавя още той.

Сега планът за дизайна на космическия кораб, наречен Radian One, е да превозва екипаж от пет души и до 2200 килограма товар. Разработката обаче е в начален стадий и все още е рано да се каже дали иновативният космически кораб ще стане факт.