SpaceX изведе аржентински спътник за наблюдения на Земята на орбита от базата Ванденбърг и върна за първи път първата степен на ракетата на мястото на изстрелването в Калифорния, съобщи Асошиейтед прес.

Основната цел на мисията беше да бъде изведен спътникът САОКОМ 1 А на орбита, но компанията SpaceX искаше също да демонстрира усъвършенствана система за връщане на първата степен на ракетата на мястото на изстрелването - военновъздушната база Ванденбърг на около 200 км от Лос Анджелис. Досега компанията беше спускала първата степен на земя във Флорида и на платформи край Флорида и Калифорния, но не и на суша край Западния бряг.

След извеждането на спътника първата степен на ракетата се спусна вертикално на площадката "Зона 4". Това е 30-ото успешно връщане на първата степен на ракетата за SpaceX.

Спътникът САОКОМ 1 А ще работи заедно с няколко апарата на Италианската космическа агенция. Той е оборудван с радари със синтетична апература, които ще се използват за управление на бедствени ситуации и за наблюдения на земната повърхност. Предстои изстрелването и на втори такъв спътник.