Пентагонът в САЩ е помогнал за разработването на технология, която позволява на един човек да контролира 130 дрона за военни операции. Зад разработката стои фирмата Raytheon.

Проектът се осъществява в сътрудничество с Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA). Припомняме, че именно тази агенция има основна роля в създаването на интернет технологията.

Екипът вече успешно е тествал своята нова технология в градска среда на закрито и на открито, според прессъобщение на компанията. Носещ името OFFSET, роякът се състои от 130 дрона. От Raytheon твърдят, че софтуерът и хардуерът, използвани за целта, позволяват на оператора да командва летателните апарати с "минимално обучение".

Разбира се, операторът, контролиращ рояка, няма да го прави на бюро с джойстик. Вместо това, той ще използва интерфейс за виртуална реалност (VR), който позволява всеки дрон да се наблюдава поотделно.

Екипът също така е създал говорен интерфейс, който дава възможност на операторите да изпращат гласови команди към летателните апарати. Идеята е така да се действа още по-бързо, като същевременно се поддържа "ситуационна осведоменост", обясняват още от компанията.