В 10:15 местно време Северна Корея осъществи успешно изстрелване на най-новата си балистична ракета. Стартът е бил реализиран от покрайнините на Пхенян, пише Би Би Си.

Вижте как изглежда най-новата и мощна ракета на Северна Корея >> >> >>

Ракетата е достигнала височина от 6100 км по издигната траектория и е изминала 1000 км, достигайки скорост от 27 000 км/ч. Според анализа на военното министерство на Япония това означава, че Hwasong-17 има обсег от 15 000 км и може да осъществи атака над територията на САЩ.

Какво знаем за ракетата?

Hwasong-17 е севернокорейска двустепенна междуконтинентална балистична ракета. За пръв път тя бе представена по време на нощен военен парад през октомври 2020 година. Тогава множество западни наблюдатели обвиниха Пхенян в това, че показва фалшиви оръжия и макети.

По-късно ракетата бе представена и на военното изложение Self-Defence-2021 в Северна Корея. Първият полет на Hwasong-17 бе осъществен на 24 март тази година. Вторият бе проведен през месец май.

Изпитанието на три бройки от ракетата кара анализаторите да считат, че Пхенян има възможността да ги произвежда бързо и в достатъчно големи количества.

Ракетата е базирана на мобилна 22-колесна транспортна пускова установка. От публикуваните снимки и видеа става ясно, че Hwasong-17 има дължина от 26 метра и диаметър от 2,7 м.

Hwasong-17

Снимка: KCNA

Демонстрираната мобилна установка показва, че Северна Корея е развила вътрешен капацитет за производство на мощни мотори и масивни превозни системи. Това допълнително улеснява ракетния потенциал на страната.

Hwasong-17 има възможност да носи една мощна бойна глава или 4 по-малки бойни глави (MIRV). Заедно с тях ракетата може да носи и фалшиви примамки. Тяхната задача е да объркат и отклонят противоракетната отбрана на потенциалния враг към себе си.

Hwasong-17

Снимка: KCNA

Бойните глави биха били ядрени и с мощност между 100 килотона и 10 мегатона.

Според анализа на военните експерти стартът на една дузина от броя от Hwasong-17 е достатъчен, за да парализира противоракетната отбрана на САЩ.

Ракетата се задвижва с течно гориво, което помага за увеличената й мощност. Недостатък на системата е, че тя трябва да се зареди непосредствено преди изстрелването си, като процесът трае около 4 часа.

Hwasong-17 може да се използва и за изстрелване на 500-килограмови сателити на ниска околоземна орбита.

Hwasong-17

Снимка: KCNA

Всички данни показват, че ракетата напомня технологично на известната съветска СС-18 "Сатана" или на нейния предшественик СС-9 "Скарп". Според анализаторите двигателите напомнят технологично на съветските РД-250. Те се задвижват от диазотен тетраоксид и асиметричен диметилхидразин.

Поради сложността на технологията, използвана в този тип двигател, модификациите или обратното инженерство изглеждат трудни за постигане. Следователно е вероятно целият хардуер да е бил закупен на черния пазар и директно изпратен до Северна Корея. Две държави разполагат с технологията за ракетните двигатели РД-250 - Русия и Украйна.

Северна Корея експериментира с подобни ракетни конструкции от 2017 година, което означава, че технологичният трансфер се е случил в средата на предходното десетилетие.

Кои градове попадат в обсега на ракетата?

Както казахме по-горе обсегът на Hwasong-17 е 15 000 километра. В зависимост от теглото на бойния товар, той може да бъде и малко по-малък.

Въпреки това бърз поглед към картата разкрива, че територията на САЩ попада в обсега на Hwasong-17.

Снимка: KCNA

Разстоянието от северните части на Северна Корея до Вашингтон е 10 600 километра. От същата точка има 10 500 км до Ню Йорк. Най-далечният американски град от Северна Корея е Маями. Разстоянието до него обаче е малко под 12 000 км.

Ако за изходна позиция се приеме по-източно разположеният Пхенян, то отново всички американски градове попадат в обсега на ракетата.

Hwasong-17 обаче може лесно да достигне и до Европа. От Пхенян до Лондон разстоянието е близо 8500 км.

Обсегът на Hwasong-17

Снимка: KCNA

Москва, Париж, Лисабон, Истанбул, Йерусалим и Ню Делхи са други по-големи и извести градове в обсега на ракетата.Единствените места, недостижими за Hwasong-17, се намират в Южна Америка.