Къде и на какъв етап се разработват официално обявените ваксини по света може да се види от интерактивната ГИС карта, разработена от българската водеща компания ЕСРИ България, специализирана в областта на геопространствените технологии. Тракерът събира цялата информация за ваксините в целия свят срещу COVID-19 на едно място.

Картата дава възможност на всеки да се запознае с последните новини около ваксините, редица други подробности. Картата беше представена за първи път по време на онлайн конференцията, организирана по повод отбелязването на Световния ГИС ден тази седмица.

"Тракер на ваксинитe срещу COVID-19" отговаря на най-често задаваните въпроси, сред които - къде по света учени произвеждат ваксини, тяхната бройка и до кроя фаза на тестване са достигнали. Картата е интерактивна и лесна за използване, като информацията е представена нагледно в отделни тематични табла. Само с няколко клика, всеки може научи основна информация за видовете ваксини, върху които учените работят и да разбере през какви тестови фази трябва да премине всяка една от тях преди да достигне до аптеките.

В други 4 табла са представени и самите ваксини, обединени според фазата на готовност. Един от начините за ускоряване на разработването на ваксини е комбинирането на фазите. Ето защо тракерът отчита комбинираните, например фаза 1/2, като показва производителите, както във Фаза 1, така и във Фаза 2, обясняват авторите на интерактивния ГИС продукт.

3e-news.net

В динамичната карта е интегрирана информацията от авторитетния американския ежедневник "Ню Йорк Таймс" (The New York Times), който следи темата в развитие. За разработването на уеб картата е използвана облачната ЕСРИ ГИС платформа ArcGIS Online.

До този момент са регистрирани 44 ваксини във фаза на клинични изпитвания върху хора и над 90 предклинични ваксини са в процес на активно тестване върху животни. Не всички ваксини ще бъдат разработвани в познатия формат за инжектиране. Част от тях са под формата на хапчета, а други е планирано да бъдат прилагани посредством електрически импулси. Още полезна информация може да бъде открита на картата на ЕСРИ тук.