Американският министър на отбраната Лойд Остин обяви планирана сделка за продажба на 250 танка M1 Abrams на Полша, предаде Ройтерс.

Вижте как изглежда M1 Abrams >> >> >>

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато Вашингтон се стреми да укрепи отбраната на този свой ключов европейски съюзник на фона на нарастващата заплаха от война между Русия и Украйна.

M1 Abrams е въоръжен с 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, една 12.7-милиметрова картечница и две 7.62-милиметрови картечници.

Бронята е съставена от пластове от стомана, керамика, кевлар, специални полимери. Версията за САЩ е с допълнителна броня от плочи обеднен уран.

Двигателят е газово-турбинен и има мощност от 1500 к.с. Проблемът на този тип двигатели е високото количество топлина, което отделя. Теглото на танка е около 60 тона, а максималната скорост - 72 км/ч.

Освен САЩ, с M1 Abrams са въоръжени Австралия, Египет, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Мароко и Тайван. Въпреки, че американският танк е произведен в над 10 000 бройки, то мнозинството от тях са в щатската армия.

Остин съобщи новината по време на визита в Полша, чиито лидери са обезпокоени от разполагането на хиляди руски войници в съседна Беларус в рамките на струпването от Русия на огромни военни сили в близост до Украйна, което според НАТО може да е индикация за планирана инвазия. Руският президент Владимир Путин отрича страната му да крои подобни планове.

"Някои от тези (руски) сили са на 321 километра от полската граница", каза Остин.

"Ако Русия отново нахлуе в Украйна, Полша може да бъде изправена пред десетки хиляди украински бежанци и други хора, които ще се насочат към границата й, опитвайки се да спасят себе си и семействата си от пожара на войната", добави шефът на Пентагона.

Продажбата на танкове M1 Abrams на Полша, на чиято територия ще бъде разположен елемент от американския противоракетен щит в Европа, е знак за дълбоките и укрепващи връзки в областта на отбраната със САЩ, отбелязва Ройтерс.

Сделката бе обявена след разполагането на още близо 5000 американски войници, както и на допълнителни бойни самолети в Полша, като част от реакцията на Вашингтон на украинската криза.