Биткойн мините се нуждаят от много енергия за захранване на изчислителната си техника. Компанията Greenidge Generation от Ню Йорк е решила този въпрос по интересен начин: превърнала е бивша въглищна електроцентрала в мина за биткойни, работеща на газ, предава technews.bg.

В "мината" на Greenidge Generation има 10 000 компютъра за "копаене" на криптовалути, съобщи BBC. Машините са грижливо подредени в "ракове" (шкафове за техника), високи по десетина метра. От другата страна газови турбини бълват електричество за изчислителните системи.

Решението е интересно, тъй като копаенето на криптовалути изисква доста електроенергия. На практика бившата въглищна електроцентрала, която сега работи на природен газ, консумира енергията "на място". Така тя едновременно произвежда ток и "койни".

Това е най-екологичната мина за крииптовалута, категорична е Greenidge Generation. Фирмата твърди, че компенсира емисиите си, така че е 100% неутрална по отношение на въглерода - и има планове да инвестира в слънчева енергия.

Еюколозите обаче не са очаровани от това положение. Те са на мнение, че не е приемливо частна организация да гори изкопаеми горива и да бълва CO2 в атмосферата, само за да облагодетелства неколцина бизнесмени от Уолстрийт.