Джефри Катценберг е продуцент на "Шрек", "Кунг-фу панда" и много други анимации. Преминал през върха на "Дисни", Катценберг основава гигантът DreamWorks Animation преди близо 30 години. Според Катценберг създаването на анимации много скоро ще става по драматично различен начин.

Изкуственият интелект ще направи анимационните филми до 90 процента по-евтини за производство. Причината за това е, че той ще съкрати 90 процента от работните места на човешките аниматори, твърди Катценберг.

"Не знам за индустрия, която ще бъде по-силно засегната от който и да е аспект на медиите, развлеченията и творчеството", каза Катценберг на форума на Bloomberg New Economy, цитиран от Bloomberg.

"В добрите стари времена ви трябваха поне 500 артисти и години, за да направите анимационен филм от световна класа", добави продуцентът на "Шрек". "Не мисля, че ще отнеме и 10 процента от това време за постигането на подобно ниво сега".

Няма съмнение, че AI вече има огромно влияние върху индустриите извън анимацията, като големи издатели като Red Ventures и Axel Springer съкращават своите сценаристи, а технологични гиганти като IBM планират да заменят хиляди работни места с технологията.