Председателят на Съвета на директорите на конструкторското бюро "Алексеев" Георгий Анцев заяви, че проектираният в Русия екраноплан "Чайка" може да стане универсална транспортна система, базирана както на вода, така и на брегове с неголям наклон, предаде "Взгляд", цитиран от Russia Beyond.

Вижте как изглежда новият екраноплан >> >> >>

"Той може да има добра амфибийност и да излиза на брегове под ъгъл до 5%, както и да прелита като самолет, за да се базира на летища. В този случай може да се монтира шаси", каза Анцев.

По думите му "Чайка" тежи 54 тона, като 15 от тях са полезен товар. Екранопланът може да лети на разстояние до 3000 км.

Анцев разказа, че строителството на екраноплана ще започне, едва след като бъде решен въпросът с финансирането. Според разработчиците "Чайка" може да се използва и за усвояването на Арктика, тъй като екранопланът се влияе от атмосферните условия много по-малко от хеликоптерите. Освен за патрулиране на морските брегове, "Чайка" може да се използва и за спасителни операции и транспортиране на специалисти на шелфови находища.

"В товарния отсек на екраноплана може да се побере спасителен катер, с който да се осъществяват спасителни и издирвателни операции. След това катерът може да се натовари обратно и спокойно да отлети", обясни Анцев.