Rolls-Royce обяви, че разработва микроядрен реактор, който да бъде източник на гориво за пътувания до Луната и Марс.

Компанията обясни, че реакторът ще разчита на уран - обичайно гориво, използвано при ядрено делене.

Ядреното делене се задейства при бомбардиране на атом с неутрон. След това този атом се разделя, освобождавайки енергия и тази енергия може да се използва.

Компактни ядрените реактори са ползвани за захранване на подводници и самолетоносачи, но използването им в космическите полети често е било пренебрегвано в полза на задвижването на химическа основа.

Rolls-Royce Holdings обяви през 2021 г. намерението си да разработи технология за ядрени реактори, след като получи 600 милиона долара публично и частно финансиране за развитие на своя бизнес.

Тъй като ядреният реактор няма да носи толкова гориво, колкото ракета с химическо задвижване, цялата система ще бъде по-лека, позволявайки по-бързо пътуване или увеличени полезни товари.

Rolls-Royce казва, че реакторът може да служи както като нова форма на задвижване, така и като източник на енергия за бази на Луната или Марс.

Предвидено е прототип на новия реактор да бъде пратен на Луната през 2029 година.

Rolls-Royce не е единствената компания, която работи върху ракетно задвижване извън традиционното химическо гориво.

НАСА и агенцията DARPA към Пентагона обявиха сътрудничество за разработване на нов тип двигател, който може да подобри времето, необходимо за достигане до дълбокия космос.

По същия начин НАСА проведе успешен тест на въртящ се детонационен ракетен двигател, който използва по-малко гориво и осигурява повече тяга от сегашните системи за задвижване.

Русия също има планове за употреба на ядрен двигател в космоса. Москва разполага с подобен агрегат, действащ на военната ракета "Буревестник".