Роскосмос възнамерява да създаде ракета, която има по-добри показатели от Falcon 9 на SpaceX, стана ясно от изявление на Дмитрий Рогозин, генерален директор на държавната корпорация, в интервю за РИА Новости, цитирано от technews.bg

По своите характеристики бъдещата ракета Союз-СПГ ще надмине ракетата-носител Falcon 9 на американската компания SpaceX, която се оглавява от милиардера Илон Мъск, твърди Рогозин.

„За замяна на „Союз-2” подготвяме ракета с метан. Тя ще бъде създадена изначално като ракетно-космически комплекс за многократна употреба. Не „полу-многократно използваема” като SpaceX, а „многократно използваема”, подчерта ръководителят на Роскосмос.

Теоретично, Союз-СПГ ще може да извърши до 100 полета, поясни шефът на Роскосмос. За сравнение, ракетата Falcon 9 на SpaceX е проектирана за приблизително десет изстрелвания. При създаване на ракетата-носител Союз-СПГ руските разработчици няма да се стремят да повтарят постиженията на американските конструктори – задачата им е да ги надминат, подчерта Рогозин.

Руският космически шеф не разкри кога ще започнат изпитанията на новата ракета. Към момента е известно единствено, че изстрелванията на Союз-СПГ ще се извършват от Източния космодрум.