Ракетно-космическата корпорация "Енергия" (част от Роскосмос) за първи път показва макет на перспективна руска орбитална станция на форума "Армия-2022", съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Макетът показва станцията непосредствено на втория етап. Той предполага в орбита да бъдат не само базовите, научните и енергийните, възловите и шлюзовите модули, но и целевите, производствените модули, както и платформата за обслужване.

Макетът показва и скачения космически кораб "Орел", както и корабите "Союз" и "Прогрес".

През юли ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов на среща с руския президент Владимир Путин заяви, че е взето решение за изтегляне на Русия от Международната космическа станция след 2024 г., като всички задължения към партньорите ще бъдат изпълнени.

Той отбеляза, че до момента, в който Руската федерация се оттегли от проекта за МКС, ще започне формирането на руската орбитална станция (РОС). Сглобяването й в космоса ще почне през 2028 година

Форумът "Армия-2022" се открива официално на 15 август и ще продължи до 21 август. В рамките му се предвижда да се проведат 289 мероприятия в подмосковния парк "Патриот", на полигона "Алабино", на летището в Кубинка, както и във всички военни окръзи и Северния флот, в повече от 30 региона на Русия. Във форума ще участват военни делегации от 72 държави.