"Роскосмос" показа как ще изглежда космическият кораб с ядрени двигатели, по който работят учените от изследователски център "Келдиш", предава Russia Beyond.

"В момента в "Келдиш" се разработва космически кораб с по-мощни двигатели, както и ядрени установки ново поколение, за чието функциониране няма да има нужда от слънчева светлина или слънчеви панели", твърди се в изявление на "Роскосмос" в социалната мрежа Facebook.

Видеоклип, показващ космическия кораб, бе публикуван по време на отбелязването на 85-годишнината от създаването на центъра "Келдиш".

В края на октомври руските учени осъществиха наземни тестове на охладителната система за космически ядрени еднергодвигателни установки (ЯЭДУ) мегаватен клас.

Работата по разработването на транспортно-енергиен модул на основата на ядрена енергодвигателна установка от мегаватeн клас започна през 2010 година.

Бившият генерален директор на "Росатом" Сергей Кириенко заяви, че системата от ядрени енергодвигателни установки позволява да се достигне до Марс само за няколко месеца (на този етап от развитието на технологиите ще отнеме 10-12 месеца и то в идеални условия, които съществуват на всеки две години, когато Марс е най-близо до нашата планета, на около 55 млн. км от нас).

Все още обаче не се знае кога ще се проведат тестовете в Космоса.