Разработката на комплексът продължава достатъчно дълго, а според вътрешните източници, причина за това е желанието на руснаците да успеят да създадат ПВО, което да може да сваля стелт самолети.

Макар системата да започва развитието си в СССР, за първи път С-400 е обявен през 1993 година, а приемането му на въоръжение в Русия става чак през 2007 г.

Вижте как изглежда С-400 >> >> >>

Комплексът включва мобилен радар, команден център и ракетоносец, превозващ 4 ракети. Обсегът на ракетите е между 40 и 400 километра, а максималната височина, на която могат да достигнат далекобойните версии е 185 километра - по същество те са насочени за борба с балистични ракети и сателити.

Понякога комплексът се състои от повече от две машини, защото различните цели изискват различни радари. Съществува и такъв, можещ да "вижда" стелт самолетите в радиус от 150 км. Руснаците твърдят, че системата гарантирано може да свали "невидимите" B-2, F-22 и F-35, както и крилата ракета Tomahawk.

Други особености на С-400 е, че системата може да изстрелва по две ракети към една мишена, както и да следи до 80 цели едновременно (36 в по-старите версии).

Задвижването на ракетоносеца, от който излитат ракетите се осъществява от 10-литров V12 дизелов агрегат с 400 к.с. Задвижването е на всички колела, а пътният просвет е почти 500 милиметра - това гарантира, че ПВО-системата може да се разположи на труднодостъпни и неочаквани места.

До 2020 година Русия планира да разполага с 56 батальона от С-400, покриващи цялата територия на страната. Към този момент окомплектованите батальони са около 40 с над общо над 300 ракетоносци. Другите страни, които са закупили комплексът са Китай, Алжир и Беларус. В момента Русия е разположила С-400 и в Сирия.

Една от най-важните за НАТО страни - Турция сключи сделка за 2.5 милиарда долара с Русия, закупувайки С-400. Индия също води преговори за покупката на ПВО комплексът.

Интерес към С-400 има от страна и на страни, които не са съюзници на Русия, като Катар и Саудитска Арабия.

Цената на комплексът е 400 милиона долара, като за тези пари Русия се задължава да достави 8 ракетоносци, 112 ракети, команден център и поддържащи машини.