Въпреки категоричното отричане на твърдението, че светът се движи към нова студена война, редица анализатори са именно на това мнение. Поредният довод за това се появи тази седмица, след като Русия и Китай дадоха началото на съвместен проект, чрез който ще се предлага сателитна широколентова интернет връзка.

Става въпрос за сателити на ниска орбита, подобно на тези в нашумелите вече OneWeb и Starlink. Общият брой на руско - китайското сателитно съзвездие ще бъде над хиляда, а финансирането ще се подели между двете държави.

За Руската федерация това на практика ще е втори подобен проект, след като по-рано тази година държавата започна реализирането на "Сфера" - собствена интернет орбитална мрежа, която се състои от 600 сателита.

Настоящото партньорство идва като отговор на действията на САЩ по споменатите проекти OneWeb и Starlink. При старта им от Русия бяха категорично против и дори отказаха да дадат честоти за сателитите. Нещо повече - набързо бе създадена система за заглушаване на излъчването на нискоорбиталните сателити, очевидно като част от опит да се гарантира независимост при бъдещи информационни и интернет войни.

Партньорството между Русия и Китай в сферата на технологиите не е прецедент. Двете страни си помагат постоянно в редица ИТ области, като напоследък това стана най-вече в полето на 5G мрежите, в които Китай имат много сериозни проблеми със САЩ. Очевидно създаването на алтернативен сателитен интернет е следващия ход на шахматната дъска на новата студена технологична война, в която светът все по-бързо навлиза.