Преди около година на борда на руския космически кораб "Союз МС-09" бе засечен теч на въздух. Разхерметизирането станало, докато корабът е бил скачен за Международната космическа станция, а причината за него се оказа малка 2-милиметрова дупка, издълбана от вътрешния край на капсулата. Руснаците предприеха разследване, в което участваха и космонавтите на МКС, а резултатите от него вече са готови. Директорът на Роскосмос, Дмитрий Рогозин, обаче разкри, че широката общественост никога няма да узнае какво е причинило дупката.

"Взехме проби и анализирахме. Разбираме всичко, но няма да ви кажем нищо", заяви Рогозин. "И ние трябва да имаме своите тайни", многозначително допълни ръководителят на Роскосмос.

Вижте как изглежда космическият кораб "Союз" >> >> >>

Съществуват две версии за направата на дупката на космическия кораб.

Според първата тя се е получила на Земята. При това положение структурата на космическия кораб и неговото уплътнение биха изглеждали различно спрямо нормалното. За да проучат тази възможност космонавтите Олег Кононенко и Сергей Прокопиев взеха проби от външната обвивка на тяхната капсула по време на шестчасова "космическа разходка".

Олег Кононенко изследва външната част на "продупчения" кораб

Снимка: Wikimedia

Втората версия твърди, че дупката е направена в космоса и е дело на саботьори. За тази теза свидетелства откритият в капсулата метален прах. Появи се информация, че е бил използван малък свредел, който да саботира капсулата.

За щастие на космонавтите дупката не е попречила на безаварийното им завръщане на Земята. Системите за засичане на нивото на кислород са докладвали бързо, а своевременното запушване на пробойната с епоксидна смола не е позволило на МКС да възникне сериозен инцидент.

Според експертите това свидетелства, че ако дупката е направена умишлено на Земята, то саботьорът е нямал пълната информация за възможните последствия от нея. Ако пък тя е била създадена в космоса, то става въпрос за отправяне на послание или дори за своеобразен тест.

Анализаторите смятат, че шансът дупката да е в резултат на неумишлени действия е минимален - тя е била издълбана прецизно и на място, където не трябва да я има. Изключена е и вероятността тя да е причинена от сблъсък с микрометеорит.

Съставена комисия от РКК "Енергия" не е открила знаци и улики, че дупката е направена на Земята. Източници на ТАСС и РИА Новости разкриват, че експертите са разгледали версията, че дупката се е появила в резултат на умишлени действия в космоса. Заключенията на комисията обаче са били засекретени.