Руските компании EkoNiva и Cognitive Pilot ще оборудват 10 000 комбайна с автономни системи за задвижване в рамките на следващите три години, съобщават специализирани издания.

EkoNiva е земеделски холдинг, а Cognitive Pilot е софтуерна корпорация. Тези две руски компании са решени да направят проект за автономни селскостопански комбайни, който има претенцията да е най-големият в света, твърди публикация на Future Farming. Заедно двете фирми ще оборудват до 10% от зърнокомбайните в страната с автономни системи за задвижване през следващите три години.

Вижте как изглеждат комбайните >> >> >>

В рамките на споразумението EkoNiva ще предлага системата Cognitive Agro Pilot за автономно задвижване на комбайни. Тя включва автономно задвижване на база система с изкуствен интелект, наречена C-Pilot.

Комбайните ще работят в общо 35 региона в 10 климатични зони. Покривайки такъв огромен район, двете фирми ще добият задълбочено познание за по-нататъшен тренинг на изкуствения интелект и невронните мрежи, на които ще се базират бъдещите им разработки.

"Оборудването на машините на нашите клиенти със системи Cognitive Agro Pilot ще направи прибирането на реколтата по-ефективно и ще намали производствените разходи за зърно за тях с 3 до 5%. Тъй като сме представени в големи части на страната и управляваме обширна мрежа от модерни сервизни центрове, ще можем бързо да разширим използването на технологии за изкуствен интелект в Русия", каза Бьорне Дрекслер, главен изпълнителен директор на EkoNivaTehnika-Holding.

Системата е предназначена за работа с всички марки зърнокомбайни. Тя може да бъде инсталирана както на чисто нови машини, така и на съществуващия автопарк от вече действащи на полето комбайни.

Все още е задължително да има оператор в кабината по време на прибиране на реколтата. Системата обаче позволява операторът да се съсредоточи повече върху качеството на процеса на прибиране на реколтата и по-добре да контролира ъгъла на хедера и други настройки.