Русия възнамерява да се въоръжи с нов съвременен самолетоносач, след като дизеловият "Адмирал Кузнецов" страда от доста технически проблеми и бълва гъсти кълба от черен дим при пътуванията си из океана. За целта военните експерти на Кремъл представиха на президента на Руската Федерация Владимир Путин перспективния авионосец от клас "Ламантин", разработен от Невското проектно-конструкторско бюро.

На практика обаче се оказва, че самолетоносачът от клас "Ламантин" е осъвременен вариант на така и незавършения съветски самолетоносач "Уляновск". Информацията за това идва от проектантите на кораба, твърдящи, че са използвали за база техническата документация на "Уляновск". Новото плаващо летище ще може да се превърне в дом за 60 самолета от различни видове, хеликоптери и дронове.

Сравнете старият самолетоносач от клас "Уляновск" с новия клас "Ламантин" >> >> >>

За разлика от американските самолетоносачи, "Уляновск", а най-вероятно и "Ламантин", разполагат с противокорабни ракети и ПВО комплекс на борда си.

Максималната дължина на новото плаващо летище на Русия ще бъде 350 метра, автономност в открито море до 120 дни и максимална скорост до 55 км/ч. Екипажът на кораба ще се състои от 2800 души, към които са добавени още 800 души, обслужващи авиационната група, базирана на кораба. По думите на специалистите строежът на авионосеца ще отнеме 10-12 години.

Що се отнася до "Уляновск", корабът се строи от 1986 година, като през 1991 година самолетоносачът е готов на 20%. През 1992 година обаче е предприет скъпоструващо и трудно демонтиране и нарязване за скрап.