Легендарният пистолет "Макаров" е влязал на въоръжение през далечната 1951 г. и отдавна се нуждае от замяна. Пистолетът е повече от 6 десетилетия в експлоатация. Този период от време е достатъчно дълъг за едно толкова надеждно оръжие като "Макаров", което е изпитано в многобройни войни. Не е изключено в следващите няколко години този пистолет ветеран да се пенсионира и мястото му да заеме модерно висококачествено оръжие, предава Russia Beyond.

Става въпрос за най-новия пистолет "Лебедев", чието серийно производство трябва да започне в Ижевският механически завод в близко бъдеще.

Вижте как изглежда пистолетът >> >> >>

Военният експерт Дмитрий Юров се съгласява с мнението, че пистолетът "Лебедев" може да стане достоен заместник на изглеждащия "вечен" "Макаров".

"Новото оръжие, конструирано от концерна "Калашников", е наистина добро решение за структурите за сигурност като министерството на отбраната, руската гвардия и други. Пистолетът "Лебедев" е с увеличена точност и диапазон на огън, по-оптимална ергономичност и адаптивност за патрона Parabellum", казва експертът.

"Амунициите 9х19 са много добри сами по себе си. И от дълго време е необходимо да започне да се произвежда сравнително евтин и висококачествен пистолет за тях", каза Дмитрий Юров.

"И ако добавим бронебойните куршуми към него, получаваме добро средство за поражение на цели с бронежилетки. Такъв патрон 7Н31 отдавна е разработен за други модели оръжия ГШ-18 и ПП-2000, така че няма да има проблеми с него", допълва Юров.

Според експертите пистолетът "Лебедев" ПЛ-14 има и по-добра ергономия от "Макаров":

"Той пасва много по-добре в ръката. Можете да видите това, когато за първи път държите "Макаров" в ръката си, а след това вземете "Лебедев". Усещането е съвсем различно. "Лебедев" буквално "се вмества" в ръката и лесно излиза от кобура. А колко лесно е да използвате оръжието зависи от качеството на стрелба", споделя един от изпитателите на оръжието.

"Макаров е добър за времето си, а "Лебедев" е добър днес, когато не е важно просто да стреляш и да улучиш, но е важна максималната точност на стрелба в най-жизнените точки. Това води до по-малко потребление на боеприпаси, за да бъде улучена мишената", заключава експертът.