Съоснователят на Neuralink Макс Ходак вече инвестира в конкуренти на компанията. Припомняме, че частната компания, в която съдружник е и предприемачът Илон Мъск, се занимава с разработка на неврални интерфейси.

Ходак, който напусна през 2021 г., е участвал в поне две различни конкурентни компании след това. Миналата година той осигури 47 милиона долара финансиране за разработка за мозъчен интерфейс, наречен Science Corp. Сега той лично инвестира в друг съперник на Neuralink - Synchron.

"Вълнувам се, че имам възможността да се движа по този път. Въпреки че ще бъда нещо като съветник, а те обикновено са с ограничени функции, ще се радвам да им помогна да успеят по какъвто и да било начин", пише предприемачът в блога си.

Докато двете компании имат сходни цели, Synchron се отличава от Neuralink по няколко различни начина. От една страна, вместо да имплантира чип в мозъка ви като начинанието на Мъск, Synchron осъществява достъп до органа чрез кръвоносни съдове и оставя електроди в "стените на васкулатурата, вместо да прониква в чувствителната маса на мозъка", обяснява Макс Ходак.

Компанията също така вече е започнала изпитвания върху хора на своето устройство. През декември дори обяви, че технологията позволява на човек с амиотрофична латерална склероза да напише в Twitter израза "Здравей, свят".

Междувременно Neuralink все още не е достигнала до изпитвания при хора. Миналия декември Мъск обяви, че компанията ще започне да поставя чипове в човешкия мозък през 2022 г., но не е ясно кога точно може да се случи това.