САЩ извършват тестови полети с нов прототипен стелт самолет. За него се знае изключително малко, но изглежда е тестова платформа на нови технологии.

За начало използваните материали в конструкцията му са основно композити. Формата е доста необичайна, а е възможно макар да се пилотира от човек, в бъдеще самолетът да се превърне в дрон.

Името на проекта за сега е Model 401. Според военни експерти една от технологиите, тествани на платформата е активна защитна система, която може да сваля приближаващи към самолета ракети с лазери.

Вижте как изглежда самолетът >> >> >>

Тя е разположена в долната част на корпуса, като е много вероятно да научим повече за нея след няколко години. САЩ разработват система за активна защита на своите изтребители и планират да започнат интеграцията ѝ в края на десетилетието.

През 20222 година са планирани мащабни тестове с 60 киловатов лазер, като в случая може да се изпробват различни компоненти от него.

Model 401 започва развитието си от 2017 година, като в началото Пентагонът тества евтини начини за производството на малки стелт самолети.

От тогава проектът е претърпял серия странни развития, включително облепянето на самолета с огледала и извършването на тестов полет.