НАСА не знае колко ще струва ускоряването на мисията за изпращане на нови астронавти на Луната. Агенцията не знае и откъде ще дойдат парите за това, заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн пред американският Конгрес, съобщава U.S. News.

"Към този момент не сме в състояние да кажем какъв ще е необходимият бюджет или откъде ще дойде той", каза Брайдънстайн.

Конгресмените поискаха директорът на НАСА да бъде изслушан, за да обсъдят бюджета на НАСА за 2020 г., който бе изготвен преди вицепрезидентът Майк Пенс да призове агенцията да се върне на Луната през 2024 г. - четири години по-рано от планираното.

Вижте снимки от последното посещение на американци на Луната >> >> >>

По този начин кацането на Луната може да стане в края на евентуалния втори мандат на Доналд Тръмп.

НАСА бе обещала да представи пред Конгреса желанията си за нов бюджет до средата на април, но не успя да се справи в срок. Очаква се агенцията да поиска значително увеличение на финансирането, за да отчете новия график на мисията.

Неотдавнашен доклад оцени разходите на мисията до 8 милиарда долара годишно за следващите пет години или около 40 милиарда долара общо.

"Действителната цена на мисията, която ще включва първата жена астронавт, която ще стъпи на Луната, ще бъде никъде близо до тази сума", според Брайдънстайн.

Шефът на НАСА заяви, че технологичните предизвикателства няма да бъдат проблем пред новата времева линия, като единствените трудности ще са финансови и организационни. Според него обаче е напълно възможно САЩ да се завърнат на Луната в поставения от администрацията на Доналд Тръмп срок.

През 1962 година президентът на САЩ Джон Кенеди обявява, че американци ще стъпят на Луната до края на десетилетието. Времевият срок е спазен и през 1969 година Нийл Армстронг се превръща в първия човек стъпил на земния спътник.