Председателят на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Гари Генслър, предупреди, че следващата финансова криза най-вероятно ще е предизвикана от изкуствен интелект.

Технологичните компании, разработващи AI модели за финансовата индустрия, са извън контрола на регулаторите на Уолстрийт.

Ако финансовите фирми използват едни и същи или сходни модели, това може да означава, че те ще вземат същите решения едновременно. На теория това може да е рецепта за катастрофа.

В интервю за в."Файненшъл Таймс" Гари Генслър заяви, че този развой на събитията е "почти неизбежен". Регулаторите имат малко време  да предприемат мерки за намаляване на рисковите фактори от AI във финансовия сектор.

Финансови компании като Morgan Stanley и Goldman Sachs се надпреварват да добавят AI технология в своите процеси, често под формата на AI асистент, който извежда изследователски доклади или създава теми за разговори за срещи с клиенти.

JPMorgan Chase разработва платформа, подобна на ChatGPT на OpenAI, която ще помогне на клиентите да избират инвестиции.

Американските регулатори обмислят дали трябва да бъдат въведени допълнителни правила или да използват съществуващите закони. Междувременно Европа се движи с пълна пара напред с регулирането на AI, което Европейският парламент нарича "първият всеобхватен закон за AI в света".

Подходът на ЕС обаче също не се приема без критики. Бюрокрацията и нормативните пречки със сигурност ще забавят европейските стартъпи на фона на техните американски и азиатски конкуренти в AI сферата.

 

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО