Военновъздушните сили на САЩ и Lockheed Martin обявиха провеждането на първия успешен цялостен тест на ново хиперзвуково оръжие - ракетата AGM-183. Тя е била изстреляна от бомбардировач В-52Н, като бойната й глава е маневрирала при скорост от 6125 км/ч.

Вижте как изглежда AGM-183 >> >> >>

Досега елементите на оръжието са били тествани поотделно.

Липсват подробности за бойната глава, носена от хиперзвуковата ракета. Смята се, че тя е конвенционална и използва високата скорост на оръжието, за да създаде особено ефективна градушка от шрапнели.

Планираната максимална скорост е 24 000 км/ч, а обсегът е 1600 км. Предвидено е оръжието да се изстрелва от бомбардировач B-1B или B-52H.

Външният вид на AGM-183 наподобява на руската хиперзвукова ракета "Кинжал". Тя бе представена в началото на 2018 г и има сходни възможности с тези на AGM-183.

Русия и Китай създадоха маневриращи хиперзвукови оръжия преди САЩ. Причината за това е, че този тип ракети се считат за отговор на съвременните противоракетни отбрани. Вашингтон има най-развитите ПРО системи и нямаше инициатива за бързото разработване на хиперзвукови ракети.