Секретната совалка на САЩ, X-37B, е обгърната в мистерии. Знае се, че тя е безпилотна, че може да се движи и маневрира в околоземна орбита, както и че се приземява като самолет. До сега за мисиите ѝ обаче липсваше каквато и да е информация. Според някои космическият самолет често е подслушвал руски или китайски сателити. Други спекулират, че X-37B може да се използва като антисателитно оръжие. Този път обаче секретната совалка ще излети с по-ясна цел.

Вижте как изглежда безпилотната совалка X-37B >> >> >>

Стартът ще се състои на 16 май, а на борда на космическия самолет ще е инсталирана експериментална система, проектирана от Военноморската изследователска лаборатория (Naval Research Laboratory), която е способна да улавя слънчевата енергия, да я конвертира в микровълни и да я изпраща под формата на лъч към Земята.

Министерството на отбраната на САЩ и новосформираните космическите сили не разкриват нищо повече. От Военноморската изследователска лаборатория обаче споделят, че технологията им би имала голям потенциал.

Ако експериментът е успешен, то е възможно в бъдеще дроновете на САЩ да станат електрически и да летят във въздуха неограничено време. Захранването им ще идва от космоса. Ако технологията се развие, то промените биха имали ефект върху цялото човечество.

В края на миналата година военноморската лаборатория е провела важен експеримент. Тестова установка е използвала безшумен и невидим лъч с 2-киловатна лазерна мощност, за да захрани с електричество уред, разположен на над 300 метра. Лъчът е минал буквално над главите на присъстващите,  за да докаже безопасността на иновацията.

Според военните, технологията ще позволи евтино електрифициране на отдалечени военни и изследователски бази. За целта ще е необходима антена, която да улавя микровълновия лъч. Знае се, че САЩ инвестират в разработването на подобна технология още от 80-те години на миналия век. По-забележими успехи обаче са постигнати едва преди няколко години.

Съединените щати не са единствената страна, разработваща подобна технология. Китай има планове да разположи сателити с мощни слънчеви панели, които да изпращат събраната енергия на Земята чрез микровълни. Пекин също е провел наземни опити, като планира да пристъпи около 2050 да има и практични успехи в космоса.