Технологията за улавяне на въглеродния диоксид в атмосферата няма да спаси планетата от глобалното затопляне. Това смятат едни от пионерите, работили по този метод години наред.

Улавянето на въглерод вече е любимата опция на експертите по климатични промени, които твърдят, че можем да използваме технологията, за да съхраним Земята. Това би трябвало да се случва чрез съоръжения, които могат да изсмукват парникови газове от атмосферата и безопасно да обработват вредното съединение.

Смущаващо е обаче, че самите учени, помогнали за създаването на концепцията, сега се обръщат срещу собственото си творение, както става ясно от нова статия в MIT Technology Review. Според тях, не можем да разчитаме на този метод кой знае колко.

"В момента виждате много хора, които дават големи обещания, макар че и те не знаят съвсем как да ги спазват", коментира изследователят от Държавния университет в Аризона и пионерът в директното улавяне на въглероден диоксид от въздуха Клаус Лакнер пред MIT Tech.

Както отбелязва изданието, значителни инвестиции биха могли да помогнат за създаването на технология за улавяне на въглерод, която всъщност е рентабилна и работи в мащабите, необходими за неутрализиране на парниковите емисии. Но, както много експерти твърдят досега, има по-непосредствени, изпитани и истински стъпки, които бихме могли да предприемем за реално намаляване на емисиите.

Според учените, уповаването на нова и скъпа технология, вместо на нашите собствени усилия, може да ни разсее и да ни направи по-малко внимателни към природата. А това, в крайна сметка, може да задълбочи проблема още повече, допускат те.