Стартъпът на име Energy Vault възнамерява да използва изключително любопитна технология за съхранение на енергия. В основата ѝ са странни конструкции от гигантски бетонни блокове.

Компанията с офиси в Швейцария и САЩ вече си е осигурила солидно финансиране за целта в размер на 100 милиона щ. долара. Екипът планира да използва парите, за да създаде мрежа от подобни енергийни комплекси в САЩ, Европа, Близкия изток и Австралия.

Начинът, по който платформата работи, е наистина интересен: блокове от 35 тона се издигат на 35-етажна кула. При спускането им на земята, под влиянието на гравитацията, тяхната кинетична енергия се улавя и се съхранява за по-нататъшна употреба. Когато е съчетана с възобновяем източник на енергия като слънчева, вятърна или водна - тази идея е един екологичен начин за съхранение.

През април 2021 г. стартъпът пусна новата си EVx платформа, която може да се похвали с модулен дизайн, способен да съхранява енергия за кратка продължителност на мощността (два до четири часа) или по-голяма продължителност на мощността (пет до 24 часа). Сега, със 100 милиона долара финансиране, Energy Vault се надява да разпространи платформата си в световен мащаб и в крайна сметка тя да бъде възприета от пазара.