В рамките на тазгодишната световна конференция по изкуствен интелект в Шанхай (WAIC) Илън Мъск заяви, че Tesla възнамерява да извърши бърз скок от автопилот от второ ниво до почти пето ниво още тази година.

Специалистите разделят автономността при безпилотните автомобили на пет отделни нива. От 0, когато липса каквато и да е асистенция за водача, до 5, когато човек на практика е само пътник в превозното средство и то може да се движи изцяло само.

Към днешен ден собствени автомобилни автопилоти разработват на практика всички големи технологични компании, включително Alphabet, Waymo, Uber и Apple. Те са далеч от постигането на подобна автономност, но може би заради подхода си Tesla обявяват, че са на крачка от това.

За разлика от останалите производители, които използват карти и лидари, в компанията на Мъск разработват специализиран софтуер, базиран на невронни мрежи, ползващи масиви данни, които се изпращат от другите елекетромобили. По този начин всяко превозно средство участва в обучението на цяла една единна система, така че за бъдеще безопасността ще може да се подобрява от само себе си. Ще има данни, както за самите пътища, така и за поведението на автомобилите в различни ситуации.