През последните 12 месеца в България се случиха няколко важни хай-тек събития, които излязоха от рамките на новините за специализирана аудитория. Днес почти всеки има мнение по тях, но в началото на 2019-а никой не предполагаше, че обществото би показало такъв интерес.

В редовете по-долу ще ви представим трите технологични събития, които разтърсиха България през последната година. Подготвили сме ви и анкета, за да споделите кое според вас е най-значимото от тях.

Електрическите тротинетки в София

През август в столицата стартира първото предлагане на електрически тротинетки за споделено ползване. Това се превърна в един от малкото случаи у нас, при който технологията изпреварва законите и нормативните уредби. Хиляди граждани изтеглиха приложение за смартфон, което позволява само с няколко клика отключването и използването на електрическа тротинетка за предвижване в София. Оказа се обаче, че макар общината да бе изградила специални паркинги, законотворците не бяха установили правилата за движение с тротинетки.

Снимка: Булфото

Подобна е ситуацията с безпилотните автомобили в Европа и САЩ - макар технологията да е готова, то липсва законовата рамка при нейната употреба. Електрическите тротинетки се превърнаха в тема и заради голямото количество свои привърженици и противници, които заляха социалните мрежи. Темата стана популярна и заради вълната от кражби и вандалски актове срещу тротинетките малко след старта им у нас.

Дигиталният пробив в НАП

В средата на лятото личните данни на милиони българи изтекоха в интернет. Вследствие на най-голямата кибератака в историята на страната ни, в мрежата се появи информация за доходите, ЕГН-та, адресите и имената на около 5 милиона души.

В началото се породиха множество спекулации относно това кой е извършителят на престъплението. В разследването се включиха ДАНС, а виновни за най-големия теч на лични данни в България се оказаха служителят на "ТАД груп"Кристиян Бойков и собственикът на фирмата Иван Тодоров.

Снимка: Bulphoto

Напредъкът с 5G

Мобилните мрежи от пето поколение, 5G, съвсем скоро ще навлязат в живота ни и коренно ще го променят. 2019 година бе важна за развитието на 5G у нас. В началото на юли на покрива на НДК бе монтирана първата 5G станция. В края на декември се осъществи пъpвaтa в Бългapия и втopa в Eвpoпa дeмoнcтpaция нa caмocтoятeлнa (ѕtаndаlоnе) 5G мpeжa, ĸoятo нe изпoлзвa зa "гpъбнaĸ" 4G мpeжaтa.

През 2019 година бяха осъществени много тестове с 5G, които показаха големите перспективи пред технологията, която ще позволи голям набор от нововъведения - като безпилотен транспорт, роботизирани операции и Интернет на Нещата (IoT). Факт е, че България е една от страните с най-добър и бърз интернет в света. Налице е потенциалът страната ни да се превърне в една от водещите 5G сили в Европа.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo