За 5G ще се говори все повече, тъй като в близкото бъдеще предстои тази технология да стане част от нашето ежедневие. Инфраструктурата вече започва да се изгражда, а първите 5G смартфони вече са факт, макар и все още да не са масово разпространени.

Преди да ви представим как технологията ще промени живота на всички ни, нека обясним какво представялва тя.

5G може да се преведе като 5-о поколение на мобилните мрежи, като буквата G идва от думата "generation".

Какво различава 5G от 3G и 4G?

Това е възможността за пренос на много по-голям обем от данни за много по-бързо време. На практика 5G ще доведе до революция в мобилния интернет, който ще стане изключително по-бърз, а мрежите ще могат да поемат лесно огромния трафик. Ето какви ще бъдат последствията от това:

Домашен широколентов достъп без кабели

5G до голяма степен се възприема като технология за тези, които са в движение, но истината е, че промяната ще настъпи на улицата и във вашия дом или офис. На практика 5G може да елиминира нуждите от подземни или надземни оптични кабели - много от които се късат или повреждат при лоши климатични условия. Кабелите най-вероятно няма да изчезнат напълно, но техния брой ще бъде сведен до минимум.

Същото важи и за вашия дом. Безжичната бърза интернет връзка ще позволи свързването на всички ваши устройства без кабел - за мнозина това ще е голяма промяна.

Добавена реалност в реално време

По време на изложението за електроника в Лас Вегас белгийската компания Mimesys показа изключителен хед-сет за добавена реалност. Бързият пренос на данни в 5G се използва от белгийците, за да създадат среда, която позволява провеждането на "холографски" конферентни срещи с множество хора във виртуална среда. На практика това е технология, която сме виждали по филмите. Освен това Mimesys прави възможно да се срещнете с приятел, който е на хиляди километри от вас, но заради очилата с добавена реалност да изглежда, че той е до вас в стаята.

Повече пластмасови телефони и по-малко GSM антени

Създаването на смартфон с изцяло метален корпус е невъзможно, тъй като той има необходимост от множество антени, за да улавя 5G сигнала. Това означава, че производителите ще използват пластмаса за масовите и стъкло и керамика за своите премиум модели. Макар това да означава, че телефоните ще станат по-чупливи, то добрата новина е, че ще можем да кажем сбогом на големите и разположените върху сградите GSM антени. Това ще е така, защото 5G технологията разчита предимно на насищането, което ще бъде осъществено с малки 5G "наностанции".

Автономни коли, но само в градовете

Комуникацията между колите, посредством 5G мрежите, ще позволи те да станат много по-автономни. Ключовият момент е, че в градовете, където 5G плътността е висока, напълно автономните коли или градски транспорт ще станат норма, но извън тях подобен режим би бил по-труден.

Количеството на изпращани и приемани данни ще е колосално, но 5G ще се справи с натоварването

Снимка: Pixabay

Според експертите в средата или най-късно в края на следващото десетилетие ще се появят напълно автономни градски автобуси, което ще позволи почти пълното елиминиране на закъсненията, по-високата им ефективност и дори масовото навлизане на нощния градски транспорт.

8К Телевизия

Именно бързият пренос на голямо количество информация ще позволи на услугите като Netflix да предават 8К съдържание. Докато 8К телевизорите са налични като технология към днешния момент, причината за тяхното по-трудно навлизане е именно липсата на съдържание - и 5G ще промени това.

Игри и приложения в облака

Няма какво да се лъжем, освен снимките, които имаме на телефона, основният източник на притеснения за недостатъчно място са игрите и приложенията на нашия смартфон. Нерядко на нас ни се налага да се сбогуваме със снимки или програми, въпреки че не искаме. 5G мрежата обаче ще позволи всички приложения и особено игрите да се пренесат в облака, освобождавайки ценни гигабайти.

Повече следене и повече възможности за хакване

5G ще позволи създаването на един истински умен дом или град - почти всички от предметите в него ще са свързани с интернет и ще могат да се управляват удобно от разстояние. Но заедно с това идва и рискът за тоталното следене. Събраната от вашите уреди информация за вас лесно може да се анализира от мощен изкуствен интелект, който да знае кога и каква храна ядете, как сте подредили дома си и какво правите в него, какви покупки правите и какви са житейските ви избори. Това би позволило много по-перфектното манипулиране - често извършвано не с политическа цел от правителството, а от големите корпорации, които биха искали по-успешно да ви продадат своя продукт.

Свързването на всеки един уред с интернет би бил и голям подарък за хакерите, защото първо те ще могат да създават много по-големи бот мрежи и второ, имат много по-голям избор от неща, което да се опитат да хакнат, за да откраднат личната ви информация. Комфортът, който ще донесе 5G може да има солена цена, ако не бъдат взети правилните мерки.