Изследователи в Исландия са отгледали над 100 000 генетично модифицирани ечемични растения в оранжерия. Това се е случило с особено необичайна цел: създаване на "месо", отглеждано в лаборатория.

Модифицираният ечемик се прибира и пречиства, за да се извлекат протеини от "растежен фактор". Той от своя страна може да се използва за "месо", отглеждано в лаборатория. Идеята е хранително-вкусовата индустрия да разчита на по-малко животни в бъдеще.

Идеята за проекта е на компанията ORF Genetics. Екипът ѝ отглежда биогенетично проектирания ечемик над 22 000 квадратни фута, използвайки високотехнологични хидропонни методи за целта.

Т. нар. растежни фактори, извлечени от семената на ечемика, играят важна роля за поддържането на стволовите клетки. През 2010 г. ORF представи продукт за грижа за кожата, използващ сходна технология. Малко повече от десет години по-късно компанията се надява чрез нея да навлезе на пазара на изкуствено създаденото месо.

"Населението се увеличава и ние трябва да нахраним всички хора", коментира изпълнителният директор на ORF Genetics по протеиновите технологии Арна Рунарсдотир пред BBC. "Не е нужно да убиваме всички животни, просто трябва да вземем стволовите клетки от тях", добави тя, отбелязвайки, че това е по-жизнеспособен и екологичен вариант в сравнение с конвенционално отглежданото месо.

Това е още една стъпка към широката употреба на изкуствено създадено месо в лабораторни условия или такова, получено от растителни протеини. Генното модифициране обаче винаги е тревожило обществото и част от научната общност заради непредвидимите последици, които би могло да има за живота на планетата.