Според президента в близките години движението на плавателни съдове по Северния морски път може да влезе в целогодишен режим, предава Russia Beyond.

В Русия се създава най-мощният флот от ледоразбивачи. Това съобщи президентът Владимир Путин на заседание на Настоятелството на Руското географско дружество, предаде ТАСС.

"Русия работи по строителството на най-мощния в света флот от ледоразбивачи, включително гиганти като "Лидер", каквито още никой не е строил", отбеляза той.

По негови думи в най-скоро време транспортът по северните морета може да работи без прекъсване.

"В най-близките години движението по Северния морски път може да стане целогодишно, както и вероятно ще бъде", каза той.

Путин отбеляза още, че в разговор на 13 април с президента на Финландия Саули Нийнистьо са обсъдили работата в рамките на Арктическия съвет.

"Въпреки всички усложнения, през които преминава днес на международната арена, изследването на Арктика, вниманието към Арктика си остава", заключи руският лидер.

Той добави, че в Арктика са най-очевидни климатичните промени, които се случват в цял свят, и това увеличава важността от проучвания. Путин отбеляза, че никой не може да прогнозира с пълна точност последствията от климатичните промени. Друг важен фактор според него е и активното икономическо развитие на Арктика.