Криптирането на комуникационните услуги и приложения от точка до точка дава сигурност на потребителя, че изпратената информация ще може да бъде прочетена само от получателя ѝ. Освен че осигурява защита от хакери, този метод е почти непреодолим и за различните правоохранителни органи. Това обаче скоро може да се промени в САЩ, защото по информация на Politico администрацията на президента Доналд Тръмп може да наложи забрана на използването на подобни техники, предава Mobile Bulgaria.

Изданието съобщава, че на проведена наскоро среща между висши представители на администрацията е обсъждано въвеждането на забрана на технологии за криптиране, които възпрепятстват работата на различните органи. Засега не е постигнато решение какъв подход да бъде предприет като финалната дума може да има Конгреса.

Миналата година подобно ограничение беше въведено в Австралия, но не под формата на забрана, а чрез изискването на информация директно от компаниите, без това да води до отслабване на защитата като цяло.

Федералното правителство на САЩ отдавна води борба срещу технологичните компании заради отказа и/или невъзможността за предоставяне на достъп до данни от потребителски устройства. Това се случва около събития като например стрелбата в Сан Бернардино.

Тогава на ФБР се наложи да платят 1 милион долара на външна фирма, която да разбие защитата на използвания от стрелеца iPhone, защото Apple отказа да го направи. Въпреки ползите за правоохранителните органи, съществуват редица опасения, че подобна забрана ще направи потребителите уязвими на хакерски атаки.