Университетът "Иннополис" разработва робот-строител, който може да изгражда къщи с помощта на 3D-принтер, предава Russia Beyond.

Както обяснява Александър Малолетов, заместник-ръководител на Центъра за компетенции от Националната технологична инициатива по направление "Технология на компонентите на робототехниката и мехатрониката", сега в строителството се използват различни видове роботи. Например, съществуват манипулатори-роботи, които биват местени по площадката.

Друг тип роботи са тези от портален тип. При тях спецификата е друга - къщата се изгражда вътре в самите тях. Такива сгради не могат да бъдат мащабни, защото са ограничени от размера на самия робот.

"Кабелната система на нашия робот решава подобни проблеми. Използването му намалява времето и броя на хората на строителната площадка, тъй като вече не е необходим екип от работници. Според нашите изчисления, кабелен робот ще може да издигне двуетажна сграда с площ 15 на 15 метра за седмица", казва Александър Малолетов.

Такъв робот не е необходимо да бъде настройван към конкретен размер на сградата. Необходими са само кули с лебедки, на които кабелите са фиксирани на определено разстояние. След това строителната смес се излива в специален контейнер, задават се параметри и процесът на 3D печат започва с дистанционно управление.

Тази технология има и своите ограничения. Тъй като кулите са високи 8 метра, роботът е в състояние да строи само двуетажни къщи.

Разработването на робота, което продължава повече от 6 месеца, се планира да приключи до 2022 година, съобщават от "Российская Газета".