Американският производител на авиационна, космическа и военна техника Boeing планира пълно преминаване към екологични полети с неговите самолети. Компанията обеща, че до 2030 г. всички самолети ще използват само и единствено устойчиви горива.

Според ръководството на Boeing, преминаването към устойчиви горива е най-сигурното и измеримо решение за намаляване на въглеродните емисии от авиацията през следващите десетилетия. Това също е необходима стъпка, за да може индустрията да постигне целта си за съвместно понижаване на въглеродните си емисии до 2050 г., посочват още оттам.

Устойчивите авиационни горива се произвеждат от растително масло, животински мазнини, различни селскостопански и горски отпадъци и нерециклируеми битови отпадъци, наред с други добавки. В съобщението си компанията отбелязва, че успешно е провела тестови полети със 100% устойчиви горива. По-конкретно, през 2018 г. товарен самолет FedEx 777 е станал първият, който лети без конвенционално гориво по програмата Boeing ecoDemonstrator.

В момента обаче разпоредбите позволяват аеропланите да използват само до 50/50 смес от конвенционални реактивни и устойчиви горива. Ето защо производителите на самолети тепърва трябва да обсъждат въпроса с регулаторните органи и да докажат, че е безопасно тази граница да бъде повишена.

Името на авиационния гигант често се появяваше в новините през последната година заради две фатални катастрофи на модели 737 Max, при които загинаха общо 346 души. Компанията обаче постигна споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ, за да избегне наказателно преследване, като плати за това 2,5 милиарда щ. долара.