От десетилетия Япония разработва технология, която да позволи преноса на електричество от Космоса към Земята.

През 2015 г. Токио направи пробив, когато учени от JAXA успешно излъчиха 1,8 киловата мощност, достатъчно енергия за захранване на електрическа кана, на повече от 50 метра към безжичен приемник.

Японската агенция Nikkei съобщава, че космическата агенция на страната ще излъчи електроенергия от сателити в ниска орбита. Тя трябва да се улови на Земята и да се трансформира отново в ток. Преносът ще стане чрез микровълнов лъч.

Проектът, ръководен от Наоки Шинохара, професор от университета в Киото, който работи върху космическа слънчева енергия от 2009 г., ще се опита да разгърне серия от малки спътници в орбита. След това те ще се опитат да излъчат слънчевата енергия, събрана от масивите, към наземни приемни станции на стотици километри.

В космоса слънчевите панели могат да събират енергия независимо от времето на деня и с помощта на микровълни за излъчване на енергията, която произвеждат.

Въпреки това, дори ако Япония успешно разположи набор от орбитални слънчеви масиви, технологията има дълъг път до масовото си прилагане. Това е така, защото производството на масив, който може да генерира 1 гигават мощност - или около мощността на един ядрен реактор - би струвало около 7 милиарда долара с наличните в момента технологии.