Необходимостта от познаването на противника във военните действия е известна от хилядолетия. Едва от около 100 години обаче се водят въздушни боеве, които могат да бъдат доста объркващи за пилотите.

Високите скорости и размазаните силуети на самолетите затрудняват разпознаването им и довеждат до някои инциденти по време на Втората световна война. Така военновъздушните сили на воюващите страни създава звена от пленени вражески самолети, срещу които да тренира.

След края на Втората световна война единствено САЩ продължават тази традиция извеждайки я на по-високо ниво. Основният противник за Америка се оказва Съветския съюз, а пленяването на вражески самолети било много по-трудно от преди.

Именно заради това ВВС на САЩ създават специално звено, наречено "Агресорите". Техният камуфлаж е много близък до този на съветските самолети, а вместо опознавателните знаци на американските войски, изтребителите са маркирани с червени петолъчки.

Специалистите нарочно подбират, самолети, които най-много да отговарят на възможностите на съветските изтребители.

Вижте американските самолети с червени петолъчки >> >> >>

A-4 Skyhawk симулирал МиГ-17, F-5 все още имитира МиГ-21, а F-16 имитира МиГ-29. Сред използваните от САЩ "агресори" e и израелският Kfir, както и няколко бройки от реални съветски изтребители, като МиГ-21, МиГ-23 и МиГ-29.

F-15 симулира Су-27, а F-14 - иранските F-14.

Американците обръщат внимание на детайлите и декорират дори шлемовете на пилотите с петолъчки, като самите те са преминали специални курсове, които да им помогнат да вникнат по-добре в тактиките, използвани от евентуалните им противници.

Резултатите показват, че способността да се разпознават вражески самолети по тяхната окраска не е за подценяване, защото близкият самолетен бой все още не е нещо безвъзвратно отминало. Някои специалисти твърдят, че именно тренировките с "агресорите" са едно от нещата, превърнали американските пилоти в едни от най-резултатните в света.