А1 награди с 5 000 евро победителите в първия балкански хакатон, който се проведе на 27 и 28 юни в София Тех Парк.

Balkan Hackathon Challenge 2018 мина под надслов "Премахваме дигиталните граници" и привлече млади иноватори - основно ученици и студенти - в областта на информационните и комуникационните технологии, програмисти, дизайнери, мултимедийни и маркетингови специалисти от 10 балкански държави.

Основно предизвикателство пред участниците в хакатона бе преодоляването на цифровото разделение между гражданите във всичките му форми. Участниците трябваше, в рамките на 24 часа, на място да създадат и представят работещи решения за киберсигурност и такива, които гарантират включване на всички граждани в цифровия дневен ред, независимо от техния доход, социален статус, географско положение, здравен статус или възраст.

Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в А1, връчи наградата на българския отбор BookvAR за приложение за добавена реалност към учебници. Те бяха отличени в конкуренцията на 30 отбора от университети, технологични паркове и иновационни компании от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Република Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция.

"Поздравления за победителите и организаторите на Balkan Hackathon Challenge 2018. Поздравления и за мотото на събитието - "Премахваме дигиталните граници". То изцяло съвпада с това, към което ние от А1 се стремим в дигиталната ера, в която живеем - да правим технологиите лесно достъпни за повече хора. Това беше и основната причина да подкрепим хакатона за трета година поред", сподели Илияна Захариева.