С официално съобщение до всички свои служители Европейската комисия препоръча на всички, работещи за нея, да започнат да използват малко по-непопулярния у нас месинджър - Signal.

Новината първоначално съобщиха от изданието Politico, но тя бе потвърдена и от редица членове на Комисията. В официалното съобщение се казва, че въпросното приложение е избрано заради сигурното му криптиране "от край до край", както и заради неговия отворен код, с което се подобрява сигурността.

Разбира се, препоръката не превръща Signal в официалното средство за комуникация между служителите на ЕК, а просто ги приканва да го използват за спомагателните разговори, които имат. Официалната кореспонденция на един основните органи на ЕС си остават криптираните мейли.

За тях се спазват много строги нива за информационна безопасност, а Signal се препоръчва за по-базова комуникация, както и за общуването на служителите с техни близки и т.н.

Новата инициатива идва в момент, в който Съюзът засилва своите стандарти за кибер безопасност след редица инциденти през последните години.