Федералните регулаторни органи на САЩ глобяват Фейсбук (Facebook) с 5 млрд. долара за нарушения при управлението на личните данни и налагат нов надзор и ограничения върху бизнеса на социалната мрежа. Лично от главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг обаче се търси ограничена отговорност, предадоха световните агенции.

Глобата е най-голямата, налагана от Федералната комисия по търговията за технологична компания, отбелязва Асошиейтед прес. Все пак обаче тя няма да наруши силно дейността на Фейсбук, който миналата година отчете приходи от близо 56 млрд. долара.

Зукърбърг трябва лично да удостовери, че Фейсбук изпълнява програмите си за защита на личните данни.

Някои експерти прогнозираха, че комисията може лично да глоби ръководителя на компанията или да ограничи правомощията му.

Комисията започна разследване след разкритията, че компанията Кембридж аналитика (Cambridge Analytica) е събрала подробни сведения за 87 милиона потребители на Фейсбук без тяхно разрешение.

Като част от новите правила, които социалната мрежа се съгласи да спазва, тя ще създаде независима комисия за поверителност на данните, която трябва да отстрани "неограничавания контрол" на Зукърбърг върху решенията, засягащи поверителността на личните данни, допълва ДПА.

Регулациите целят също така да подобрят прозрачността в използването на данните например като принудят Фейсбук да предоставя ясно обяснение как използва технологията за лицево разпознаване и получава съгласието на потребителите за това.

Зукърбърг заяви, че Фейбук е готов да направи "големи структурни промени" в начина, по който изгражда продуктите си и управлява компанията.