Броят на последователите на Илон Мъск в Twitter достигна психологическата граница от 100 милиона. Основателят на Tesla, SpaceX и най-богатият човек в света е на път да се превърне в един от петимата най-влиятелни хора в Twitter с най-голям брой последователи. Разликата между Мъск (6-о място в класацията) и известния футболист Кристиано Роналдо (5-о място) е само 1.3 милиона.

За никого не е тайна, че Илон Мъск е страстен почитател на социалната мрежа Twitter, където има огромно влияние. Благодарение на армията си от ревностни фенове ексцентричният бизнесмен успява да понижи или повиши цените на акциите или криптовалутите с един туит, понякога напълно случайно (какъвто беше случаят със Signal Advance). С публикациите си бизнесменът често разбунва фондовите пазари и си навлича гнева на американския регулатор SEC. По-рано "Файненшъл таймс" нарече този ефект върху пазара "ефектът Илон". Няма как да не си спомним за неотдавнашния случай, когато туитът на Илон Мъск за закупуване на Coca-Cola и кокаин се превърна във втория по популярност в историята на платформата - тогава шегата събра 4,5 милиона харесвания.

Показателен е и темпът на нарастване на популярността на Илон Мъск в Twitter. В началото на 2018 г. той имаше 18 милиона последователи, а в края на април, когато подписа споразумението за закупуване на Twitter за 44 млрд. щ. долара, аудиторията му беше 83,6 милиона последователи. С други думи, за два месеца Мъск е увеличил броя на последователите си в Twitter с почти 20 милиона.

Що се отнася до сделката с Twitter, първоначално се очакваше тя да бъде приключена до края на 2022 г., но в началото на май Илон Мъск я спря заради подозрения за недостатъчно отчитане на фалшиви спам акаунти. В началото на юни той напомни за правото си да не завърши споразумението, ако ръководството откаже да му предостави повече данни за фалшивите акаунти. На този фон неотдавнашното проучване, според което 23% от последователите на Илон Мъск в Twitter са фалшиви или спам акаунти, е особено иронично.

Самият Мъск мистериозно изчезна от публичното пространство и не е публикувал нищо в Twitter от 21 юни. Може би бизнесменът отново е решил да си вземе малка почивка от социалната мрежа - той и преди е правил такива паузи. Тази пауза обаче има всички шансове да се превърне в най-дългата в историята на Мъск в Twitter.