Приложение, разработено от полицията срещу опипване на дамите в метрото и влаковете в пиковите часове, стана хит в Япония, предава Асошиейтед прес.

Японските масово свалят новата апликация, кръстена "Диджи полиция". Тя има за цел да изплаши натрапниците, търсещи физически контакт с пътничките в претъпканите вагони. Големият брой потребителки, които си спечели приложението, е нещо рядко срещано за разработка, осъществена по поръчка на властите.

Всъщност апликацията "Диджи полиция" беше пусната още преди три години от полицейските власти в Страната на изгряващото слънце. Но едва преди няколко месеца към нея беше прибавена и функция, която да плаши нарушителите и да предупреждава за техните неприлични действия.

Японките често стават жертва на сексуални посегателства в обществения транспорт, но в повечето случаи са прекалено изплашени, за да повикат за помощ. С приложението се натиска специална иконка, с която смартфонът предупреждава за присъствието на пътник, опипващ дамите и издава сигнал за помощ. С друга иконка гласът от смартфона нарежда "Спри веднага, не го прави!".