Съединените щати призоваха Русия да спре разработването на "летящия Чернобил" - крилати ракети с ядрен двигател. Според специалния посланик на американския президент по контрола на въоръжението Маршал Билингсли такова оръжие "изобщо не би трябвало да съществува", предава Russia Beyond.

Вижте как изглежда ядрената ракета "Буревестник" >> >> >>

"Искрено вярваме, че такова оръжие изобщо не трябва да съществува. Защо въобще съществува крилата ракета с ядрен двигател и ядрена бойна глава? Това не е по-различно от летящ Чернобил. Представете си какъв вид радиоактивно отделяне ще създаде по време на полета. Няма логика, която да оправдава тези системи на Съдния ден", каза той по време на реч пред Комитета за външни отношения на Сената на конгреса на САЩ, пише RТ.

Както отбеляза Билингсли, той информира руските партньори, че това "разхищение на огромни средства" и подобни разработки трябва да бъдат спрени.

По време на речта си служителят заяви, че създадените от американците хиперзвукови оръжия ще станат "балансьори" за САЩ в Азиатско-тихоокеанския регион.

Билингсли в началото на юли каза, че проектите на руските ракети "Буревестник" и "Посейдон" са "ужасни" и трябва да бъдат закрити.

Както каза през февруари президентът на Русия Владимир Путин, Русия ще продължи да оборудва всички клонове на въоръжените сили с най-новите видове оръжия и техника, включително лазерни и хиперзвукови комплекси.

Именно руските ракети "Буревестник" и "Посейдон" са най-новите и мощни супер оръжия на Русия, способни незабелязано да осъществяват ядрени атаки, без лесен метод за противодействието им. Те идват на фона на разработваните от САЩ системи за противоракетна отбрана, които застрашиха способностите на Москва за извършване на ядрен удар.