Създател на първата антивирусна програма в света, либертарианец, обичащ партитата и живота, кандидат за президент на САЩ и беглец от закона - така най-общо може да се опише Джон Макафи. Преди часове стана ясно, че тялото му е открито безжизнено в испански затвор, след като съдът обяви екстрадицията му в Америка. Заключението на полицията бе, че Макафи се е самоубил. Но дали наистина е така?

"Аз няма да се самоубия"

През целия си живот Макафи винаги е бил скептично настроен към държавната машина и нейните всеобхватни възможности. Изгубил почти цялото си богатство по време на икономическата криза от 2008 г., Макафи решава, че повече няма да става съучастник във войните и пазарните манипулации на Вашингтон и спира да плаща своите данъци.

Това от своя страна го поставя на мушката на закона, а съдът в САЩ обявява, че Макафи може да получи 30 години затвор.

Междувременно софтуерният специалист се кандидатира два пъти за президент на САЩ - през 2016 г. и през 2020 г. Той обаче живее извън страната и е постоянно в движение, защото подозира, че по петите му са агенти.

През 2018 г. Джон Макафи заявява, че е бил в безсъзнание в продължение на два дни, след като враговете му са се опитали да го убият.

"Събрах файлове за корупцията, извършвана от правителствата по света. За първи път назовавам имена и специфики. Ще започна с корумпиран агент на ЦРУ и двама бахамски служители. Очаквайте днес. Ако бъда арестуван или изчезна, в пресата ще бъдат пуснати над 31 терабайта уличаващи данни", коментира Макафи след престоя си в болница.

Няколко пъти той предупреждава, че не смята да се самоубива, като дори си татуиира думата "Очистен".

Бягството му от властите продължава до октомври 2020 година, когато е арестуван в Испания. Това става по молба на САЩ, а причината - неплатени данъци на стойност близо 4 милиона долара. Голяма част от сумата идва от това, че Макафи не е декларирал пълното си имущество и така е пропуснал да заплати данъци за свои имоти и движима собственост.

Макафи много пъти е предупреждавал, че ще бъде "самоубит"

Снимка: Twitter

"Аз съм доволен тук. Имам приятели. Храната е добра. Всичко е наред. Знайте, че ако се обеся, а ла Епстийн, това няма да е моя вина", пише в Twitter Макафи на 15 октомври миналата година.

Джефри Епстийн умря в ареста, като макар полицията да обяви, че става дума за самоубийство, то доказателствата не бяха толкова категорични. Епстийн бе разследван за трафик на хора и педофилия, а в приятелския му кръг влизаха водещи американски политици, президенти, артисти и милиардери като Бил Гейтс.

Междувременно Макафи продължава борбата си срещу държавата от затвора.

"Агенти на разузнаването могат да се внедрят в компаниите, занимаващи се с направата на операционни системи, като софтуерни инженери. Когато те са там започват да си помагат един на друг. Някои от тях могат да се издигнат доста нагоре по стълбицата и да вмъкнат в проектите тъй наречения "призрачен" код, който улеснява следенето", споделя Макафи.

По думите му във всички големи ИТ фирми има агенти, а откриването на задните вратички в кода е на практика невъзможно.

Като пример Макафи дава скорошното унищожаване на центрофугите за ядрено гориво в Иран. Ислямската страна вече се е сблъсквала с подобен саботаж и е проверявала всеки код в програмата на центрофугите. Въпреки това най-добрите специалисти на страната не са успели да открият задната вратичка и отново са станали жертва на хакерска атака.

"Правителствата шпионират други правителства. Те шпионират собствените си граждани. Департаментите във всяко правителство се шпионират един друг. Живеем в епоха на доноси и подозрения. Въпрос на време е съседите да шпионират съседи. И децата шпионират родителите си", заявява Макафи.

Официална версия - самоубийство

Бащата на Джон Макафи е алкохолик, който системно тормози семейството си. Когато Макафи е на 15 години, баща му се самоубива, застрелвайки се с пушка в главата. Възможно ли е 75-годишният Макафи също сам да е отнел живота си, въпреки многото предупреждения, че най-вероятно ще инсценират самоубийството му?

Макафи винаги е бил параноичен, относно обкръжението си и възможността да бъде убит от разузнавателни агенти. Той имаше над 1 милион последователи в Twitter и редовно споделяше своите истории там.

Според испанската полиция Макафи се е самоубил, защото испанският съд е одобрил екстрадицията му в САЩ. Там 75-годишния софтуерен специалист е щял да получи миниум 30 години зад решетките, което означава, че би умрял в затвора на същата държава, към която е бил насочен гневът му. Той е предпочел да не дава пълна победа на своите врагове, коментират някои.

В тази достоверна на вид теза има някои пропуски.

Решението на испанския съд бе оповестено в сряда и бе открито за обжалване. Всяка окончателна заповед за екстрадиция също трябва да получи одобрение от испанския кабинет. Така легалната битка на Макафи не е била напълно приключила.

Въпреки това Макафи споделя, че темата за самоубийството и това как най-безболезнено да стане то, е била често обсъждана в затвора.

В западната преса се прокрадва и контраконспиративната теза, че Макафи е публикувал съобщенията, че няма да се самоубие, планирайки смъртта си. Така той за последен път би попаднал в светлината на прожекторите.