Китайската компания БайтДенс (ByteDance) и популярната й социална мрежа ТикТок (TikTok) са изпратили на 2000 свои служители в Индия известие за закриване на работните места във връзка с безсрочната забрана на индийските власти за развиване на дейност в страната, предаде ТАСС.

"Първоначално се надявахме, че трудностите с работата ни в Индия ще бъдат временни, но сега се оказа, че не е така. Заради забраната за дейностите на БайтДенс и ТикТок не можем да поддържаме предишния персонал", се посочва в съобщение, публикувано днес от в. "Таймс ъв Индия".

"Не знаем кога ще се върнем в Индия", допълва БайтДенс.

През 2019 година БайтДенс планираше да инвестира 1 милиард долара за финансиране на операциите си в Индия. През 2020 година обаче местните власти блокираха временно ТикТок и още 100 разработени от Китай приложения в индийското интернет пространство, а миналата седмица бе наложена безсрочна забрана на 59 от тях. Освен ТикТок, мярката засегна също Байду (Baidu), УиЧат (WeChat), търсачката Байду сърч (Baidu Search), социалната мрежа Вейбо (Weibo) и други, припомня ТАСС.

Пълната забрана бе въведена в отговор на многобройни оплаквания за злоупотреба с личните данни на потребителите на редица китайски мобилни приложения, работещи с операционни системи Андроид (Android) и айОуЕс (iOS), обясни индийското министерство на електрониката и цифровите технологии.