Заканата на Доналд Тръмп от миналата седмица да забрани TikTok в САЩ вече е факт. Президентът подписа документ, наречен "Заповед за противодействие на заплахите от TikTok", който блокира транзакциите, свързани с разработчика на мобилното приложение за кратки видеа - китайската компания ByteDance.

Заповедта влиза в сила след 45 дни. В същото време Сенатът на САЩ гласува забрана за използване на TikTok на устройства, собственост на правителството и неговите служители.

Под ударите попада и популярният месинджър WeChat, който е собственост на китайския гигант Tencent. На него е наложена същата забрана, а това ще има сериозни последици, тъй като Tencent активно инвестира в много американски компании.

Китайците изцяло или частично притежават PUBG Mobile, Riot Games (League of Legends), Forticite Epic Games и Activision Blizzard. Подразделението Tencent Films участва в редица филмови проекти, включително Терминатор. Същото важи и за музиката: Tencent има позиции в Spotify, Universal Music Group и Warner Music.

WeChat не е особено популярен в САЩ и забраната на месинджъра няма да създаде голям проблем, но според анализатори, това може да е просто първата стъпка в атака срещу Tencent.

В "заповедта за противодействие" на Доналд Тръмп забраната се обосновава с "извънредното положение в страната по отношение на веригите за доставки на информационни и комуникационни технологии и услуги". В документа се посочва също, че приложенията могат "да се използват за дезинформационни кампании в полза на Китайската комунистическа партия".

Президентът на САЩ е загрижен също за това как TikTok "автоматично събира огромно количество информация за своите потребители, включително за мрежовата активност, като например данни за местоположение, история на сърфиране и история на търсенето". Тоест, по същество Тръмп е притеснен, че TikTok прави това, което правят и останалите социални платформи.

В началото на седмицата Microsoft обяви, че преговаря за закупуване на американския бизнес на TikTok и възнамерява да финализира сделката до 15 септември. Забраната на Тръмп влиза в сила малко по-късно, така че ако Microsoft не успее да се договори с ByteDance, китайската компания ще разполага с около седмица, за да вземе друго решение.