В свят, в който 4G вече работи отлично в повечето държави, а на не малко пазари започват да си пробиват път и мрежите от пето поколение, които ще се още по-бързи, Wi-Fi си остава един от най-сигурните и най-често използвани начини за връзка с интернет.

И въпреки популярността си и това, че търпи развитие постоянно, технологията все пак има своите недостатъци. Почти във всеки дом и офис, в който има Wi-Fi, са налични т.нар. "бели петна", до които не достига качествен сигнал, най-често заради разположение на различни предмети и прегради от стени.

Специалистите от MIT обаче разработват решение на този проблем. Става въпрос за умна повърхност, носеща името RFocus. Идеята е в домовете на бъдещето, където ще има много свързани устройства, цели стени да са покрити с въпросните панели. Системата може да функционира едновременно и като леща, и като огледало, с което многократно усилва силата на сигнала, капацитета на мрежа и скоростта.

Идеята е, че се използва не една антена, а цяла мрежа от малки антени с над 3000 миниатюрни компоненти, като специален софтуер се грижи и разпределя самия сигнал - той не работи постоянно на всички антени.