Коментари - НАСА излиза от програмата за Марс? | IT.dir.bg
назад

НАСА излиза от програмата за Марс?

НАСА планира да излезе от програмата за пускане на експедиции до Марс през 2016 и 2018 г. Проектът, известен като ExoMars, е иницииран от Европейската космическа агенция (ЕКА).

Обратно в новината

Коментари - НАСА излиза от програмата за Марс? | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ExoMars е Европейски проект. Тази година САЩ изпратиха робот към Марс. Но в Европейския проект те участвуват с ракета носител. В този случай (при отказ) Европа ако иска да продължи проекта или трябва да използува Ариана 5 и проекта се оскъпява или евнтуално да използуват руска ракета Протон. И въпросът е дали руснаците ще я дадат безплатно или ще искат пари по - малко от Ариана. Варианти са още Китайско или Японско участие. Въпросът е дали САЩ се отказва от пилотиран полет до Марс или го отлага или смята , че може да мине и без ExoMars. Вероятно след 2016, година, когато се избере кораб за МКС и се направи отчет на парите на агенцията, ще се вземат конкретни решения . Във всеки случай Русия няма финансови възможности за пилотиран полет до Марс в близко бъдеще или поне не предвижда по - големи разходи. Вероятно Китай свсе по нарастващи икономически и технически възможности ще търси реализация.

Ами - финансови причини... Ако проекта беше само техен, и можеха да минат само със снимки в някое холивудско студио - със сигурност нямаше да се откажат!

Така е. Който може го може. А който не, си измисля причини. Ако говорим за слабо място, на руската космонавтика и липсваше добра електроника, която сега я има. Става въпрос само на време за да литнат до там.

Ясно е. Няма никакъв смисъл от мисии до Марс, щом НАСА се оттеглят. Нека оставят на недоносчетата да се опитват да изстрелят каквото и да било. Следващият им космически апарат, макар че по-правилно е да бъде наречен следващата им барака, ще ползва за гориво екобрикети.

Партньор на Европа ще остане Русия? По-правилно е да се каже, че единствен партньор на Русия ще остане Европа.

Farewell to USA

Vandov

Жалко, че НАСА нямат финансиране, а имат технологиите. А Русия-колко има, какво може - си оставя марсианска загадка :)

Сега Русия пак ще изиграе решавща роля. Всичи дето плюете Русия, запушете си ушите.

аззз

според мен виждайки перспективата от Европейската космическа агенция просто ще се откажат и няма да има изобщо такъв проект, кой нормален ще иска за единствен партньор руснаци?

Европейците ако не искаха, нямаше и да са партньори на Русия. Самоче от никъде не могат да намерят по испитана техника и затова са им партньори. Съвсем друго е участието на Америка. Само че сега финансите и не стигат, защото по важни са воините дето водеха, не науката.

А сега да видим какво ще лаят русофобите, след като янките се отказват и предават щафетата на руснаците?! P.S. Klaus Schmidt е руският Wernher von Braun!