Коментари - Първият български таблет се нарича ”Октопад” | IT.dir.bg
назад

Първият български таблет се нарича ”Октопад”

Първият работещ прототип на български таблет вече е готов. Само за две седмици група програмисти от БАН са успели да създадат уникален мини компютър, съобщи БНТ.

Обратно в новината

Коментари - Първият български таблет се нарича ”Октопад” | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

пратете ми го ако е вазмозно не живея в бг *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

това е голям успех и ги подкрепям..къде са милионерите...защо не инвестират в този проект,а инвестират в китаиски посреднически фирми....от рода на марка дива...нео...аз давам 6 за развитието на българските изобретения

Ако всичко това е вярно, бих си го купил само ако не е произведено в България. Не познавам българска разработка на електронно изделие, което е произведено в България и да не е непрекъснато с дефекти. Имам предвид телевизори, радиа, телефони, компютри и т.н. А сега са на мода и ментетата.

Едно момче от едно село, свалило от качето в мазето дъното и си направило, "търкало". Докато си играело, като го търкаляло, обаче, му хрумнало да пробие капака в средата, да втъкне едно колче и като държи от двете страни с ръце да бута капака-колело. Така вече можело да се спуска от високо по сипеите и даже да управлява посоката... Ако не било неудобството от ожулването, при влаченето си след колелото по сипеите, тази игра би била най-добрата! Това ожулване, обаче, го накарало да се замисли и то се сетило, да направи колело от още едно дъно на каче, да сложи помежду им една дъска и така, работата станала много по-добра. После дошъл ред на кормилото, а след това се сетило и за педали! Това вече било друго нещо - дървеното колело, можело да върви и по пътя! Разбира се, на това място дошла идеята, да тръгне по пътя, да стигне в града, та да видят гражданите какви умни неща могат да правят на село! Така и направило. Там, обаче, го чакало разочарованието! - още с влизането в града, видяло, че гражданите се возят с велосипеди със спици, седалки, вериги..., а него само сочели с пръст и се смеели учтиво.

Какво значи "Първият български таблет", аз такива системи с тъч дисплей и микро дъно с итегрирано видео съм правил преди 10-ина години. Дори и не ми е хрумвало да си мисля, че съм направил откритие :) Трябва да имаш голямо самочувствие и липса на всякакъв поглед върху пазара за да кажеш че си първият измислил такова устройство. Относно тия 60000 евро за патенти те да не би да са писали операционната система или да са лепили дъното че да ги плащат. И тук липсва поглед как се правят тези работи. Положителното е че поне някой е взел да мисли в правилна посока за развитието на научните звена в БАН.

ТухлоПад 2 тегло: 15000 грама диагонал: 17 санта ОС: Пиратска

Има момченце, има лапнишарани колкото си щеш у нас в българия! На избори можеш да ги преброиш!!! :):):) А онези дето са отвън, избягали са от мрежата на злите рибари - са златни рибки. Защото всяка риба на свобода е като златна рибка. Останалото е мърша!

Имам чувството, че съм попаднал на публикация във в-к Народна младеж някъде в 60-те - 70-те години на миналия век, когато все се опитвахме да си докажем преимуществата на нашата обществена система пред западната, капиталистическата... Потресаваща информация!

тези лепенки са за да не са саморазглоби сандъка!

Баси кви нокти има тая зурла дето държи голямата кутия на малкия октопад ... :( бърррррррррррррр

от кои китаиски саит го поручаха нашите учени този таблет ?

от ибей.ру

100-150 грама! Световен рекорд!

Следващия модел ще се казва "Косопад" ..., а тези лепенки, които виждаме на картинката са гаранционни стикери - удобни за сваляне и поставяне. Освен това в следващия модел изображението ще е напълно статично и това ще се дължи на снимката залепена под стъкления панел. Освен това качеството на изображението няма да се губи при директно излагане на слънчева светлина, а напротив, ще изглежда още по-ярко! Освен това разработчиците са предвидили и лесна смяна на снимката, когато тя ви омръзне. А относно робота с мотоциклетна каска - колеги, можеше поне да залепите по един стикер на надписа XBOX ...

link

моля, коментираите това ! линк *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

като се замисля колко приказки бяха едно време Дянков като искаше да ги закрива, че били "черна кутия" (дори някакъв псевдо-професор от БАН беше и при Слави, да обясни с надемен език как "науката не е за всеки"). Дянков се оказа прав, ето го и 'резултата' (на снимката)

ами да дадат повече информация за продукта..операционна система, хардуер и т.н. да преценим за него. Малко видео също не е излишно... От снимката не става ясно как ще изглежда и дали си заслужава цената от 300лв.

Да поясня, тези отвъд океана просто разполагат с размаха и парите на тези които имат всичко. Този продукт търси ниша на пазара на такива изделия и дали цената му е 300, 400 или 800 лева зависи от това какви компоненти биха били използвани. Какво като направиш продукт по-добър от iPad, Galaxy и т.н. като гигантите няма да позволят да се появиш на пазара.

таблета е стационарен, лампов - но също си има и предимства - ремонтира се с поялник за улуци ...а също работи и с батерии 4,5в от плоските ...

наъ -добре да се казва таблоидиот *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Това нещо от снимката изглежда ужасяващо! Какви са тия лепенки, каква е тая кутия? Личи си че е българско отдалече за съжаление.....

Много ме кефят критичните коментари на хора, чието най-голямо постижение е сътворено в тоалетната след голямото преяждане по Коледа.

Не бъди толкова наивен, ами малко се информирай. В България се правя доста неща, но простотиите на БАН и журналистите, край нямат.

Това ми прилича малко на откриването на топлата вода. Че кое е сложното да поръчаш от Китай една торба платки и да ги събереш тук. Да не би БАН да прави процесори, памети или дисплеи? Най-много да отлеят една дънна платка със съмнително качество. Преди 10тина година и Прософт произведе първия български лаптоп - Иноватор, с части от Китай и лепенка Прософт правена в България (и отлепяща се). А цената от 300 лева е мега висока, като се има предвид, че в САЩ в Bestbuy (Бестбай.ком) Блекбери Плейбук се продава за 199$, което е под 300 лева.

В Щатите почти всичко е по-евтино, но предполагам знаеш, че можеш да си го пренесеш на тази цена само на дребно. Ако трябва да се продава тук, дори без търговската надценка, а само от мито ще струва 25% повече. После се слагат и ред други разходи и такси и ето ти 50% и нагоре. Така че не давай пример с Щатско - не е правилно. За прософт си прав - така си беше, но имахме и производство и "бели" стаи и т.н. В момента там (Правец) има частни фирми...

Личи си,че си само лаик и нищо не отбираш от IT,DELL да не би да произвеждат процесори или памет или дъна???Тъпичък си но да се изходиш си готов и друго-дъната не се "отливат"-това да не джантата на пернишкия то голф и дори не знаеш колко слойни са......голяма простотия цари сред масовите потребители

Човекот говори иносказателно бе ИБАНски умник! Надали що чете тази тъпня е тъп като създателите и. Идеята е добра, ама реализацията е кофти! Като всичко в БГ - лайна!

O sancta simplicitas! На стената каквото и да кажа, едва ли ще ме разбере, все едно да се боря с милиционер. Опитвам се да обясня, че тази хвалба, не е нищо повече от поръчване на нонейм компоненти и събирането им в един корпус, който може и да е шприцнат у нас. Преди няколко години един познат изнесе от България няколко хиляди сетъпбокса за IP ТВ в Англия, чийто части са просто поръчани от Китай, сглобени тук в кутии произведени от Българска фирма и после каза - Made in EU. Това е същото. Относно цената на Блекбери Плейбук в България е 629лв, доставна от британския клон на компанията. Това е така заради количествата и пазарите и политиката на фирмата "Take or leave it".

Не знам какво значи лаик или колко слойна е платката ама ти ми мязаш на голям празнодумец. Тия от БАН са купили някаква платка с микроконтролер, вързали са я с дисплей, инсталира ли са Линукс, и са го сложили в една кутия за обувки.

Това ми звучи като българският фейсбук :D

Браво момчета, продължавайте в този дух ! Пазара ще отсъди по-добре дали това става или не става.

Тук не позволяват линкове , но просто напишете в Google Октопад и още на първа страница с резултатите ще видите , че това устройство беше представено пред депутатите в парламента още на 22.10.2010 година. Дори има видеорепортажи оттогава. Как така сега вече 2012 година пак създали Октопад ? Съвсем за балъци ни взеха. Иначе в dealextreme и подобни китайски сайтове има колкото искате таблети по за 130-200 щатски долара...

Може би журналистите са имали предвид, че пускат "новината" веднъж на две седмици.

ей това е тъпото! Постоянно да инвестирме в неуспехи. Ако първия не потръгне - край с кариерата. Ти искаш финансиране от бюджета до безкрай.

Няма новина. Новината звучи така: български учени продадоха 2 милиона броя от техния таблет "октопод" за 400 лева. Продажбите се увеличават. А те, милите, сглобили нещо и търсят инвеститор. Пак са изяли некви пари и отчитат псевдо резултати.

Това "изобретение" само идва да покаже колко зле е организацията в БАН! Абе Аланкоолу, тези българи, дето могат да правят таблети отдавна са в офисите на Apple, Google, Amazon. Само Apple да хванеш е по-мощна от цяла България финансово. Да не си губят времето с глупости, ами да продъжлават да творят научни трудове, като "Ферментации при киселото зеле" или други подобни. Да си взимат паричките тихо и кротки и да не дразнят хората, афиширайки безсмисления си труд.

Стига злоба бе хора... Факт е, че са го направили Български учени. Факт е, че работи. Факт е, че ако се намерят инвеститори ще се намалят цените и на другите като цяло. Факт е, че половината от вас и идея си нямат как се прави такова устройство, но както винаги трябва да има злоба и да се коментира. Факт е, че някой идиот сега ще се почувства обиден и ще ми отговори избивайки комплекси. Това няма значение за мен. По-важното е, че дори с 300лв заплати в БАН пак работят и създават нещо. Apple, Samsung и прочие да не би да не крадат едни от други ?! По устройство по нищо не се различават.. Аман от комплексирани злобари !!!

Въобще не отговарям от комплекси, но хората трябва да знаят - това не е иновация просто хвърлят пясък в очите на хората за да се демонстрира дейност. Аз съм ИТ специалист и имам представа от нещата. Могат само да залъжат пълни аматьори с това за останалите просто стават за смях.

Не съм искал да кажа, че това което са направили едва ли не ще забие всяка конкуренция в земята. Това, което исках да кажа е, че въпреки тежките условия в които се намира БАН все пак правят нещо. Снощи по новините и за 'Робко' гледахме..

Да чуем списъка от иновативни разработки, които си създал ти!

ако си мислиш,че само ти си IT специалист тук....в голяма заблуда си.Никой не казва,че са открили топлата вода а,че са сглобили нещо което да е на приемлива цена и да се прави тук за да има производство-това е икономика а не с някаква търговия да чакате да се оправят нещата...........това не разбирате

Хи хи, тази година Октопад, догодина Нанопад!

Само за 2 седмици??? Ама те да не са залепили ipad върху кутия за обувки...не е лоша идеята!

Кой тук ни прави на малоумни ? Новината за Октопад- а е още от есента на 2010 година и дори всички телевизии дадоха репортажи от парламента , където учените го демонстрираха. Ето ви линка от 23.09.2010 : link

така както го гледам първо трябва да мине под валяка ,пък чак -изобретение ,то на фсичко жуналята почнаха да казват -изобретение,какво да кажем за големите фирми ,там фсеки нов модел би трябвало да е изобретение

И к'во точно са направили?! Закачили са един LCD панел към някакъв embedded PC модул и са му качили операционна система. Баси... аз това го правя за 2 часа без да съм академик в БАН. Ако и вие искате: link - повечето са готови за по $100-$150 парчето.

Да ама не подхождаш научно! Друго си е да имаш титла и да "размислиш" професионално - друго е просто да направиш нещото. А накрая тия от БАН ще решат, че е по-хитро да купят китайски таблет и да сложат лепенка Октопад.

Каква е иновацията? Сглобили са таблет от различни компоненти. Ос-а техен ли е? "Само за две седмици..."?! Все едно да си поръчам на компютър на части да го сглобя и да обявя иновация. Това с измервателните уреди е достатъчно да имаш USB и готово...

Какава е тая тухла на снимката ?! Това и да е с добри параметри, никой няма да го купи заради грубия дизайн!

Za скрийна нищо не споминаха, но ако не е мултитъч и 200 да струва, не е конкурентен.

Е хайде и ние да покажем, пак, че не можем да реализираме поредното добро изобретение, но сега вече какво ще пречина реализацията-по рано беше социализма, сега какво ще бъде?

Кажете от кой китайски сайт да теглим нов firmware само. Да не стане като с Diva...

Чакайте, бе, хора! Нали тоя "Октопад" вече беше новина ви dir-а преди половин година, а именно на 24-ти септември, имаше цена - 120 евро (sic!) и снимка на нещо с определно по-добър (макар и пак дървен) дизайн от тоя на горната снимка?!?

Браво момчета , само така!Успех на таблета не само у нас , но и в чужбина!

Името не ме кефи, иначе биг инвестирал, ама не знам кой би налял 60 бона за патенти на нещо, което не е ясно дали ще се купува изобщо (ако бъде произведено). Има китайски и не са лоши, а са мноооого евтини :) То ясно че ще е дървен и груб, а терзи устройсва дизайна ги продава...

китайските са "супер" и ги дават с паничка ориз вместо OS и......доживотен сервизен абонамент-не излизат от сервиза:)))))))))